In Polen zijn de dorpjes het Oosten en de steden het Westen (kort door de bocht)

We zigzaggen om de gaten in het weggetje te ontwijken, en wanneer dat niet lukt worden we op en neer geschud. Zo trekken we naar de Poolse havenstad Gdansk. Aan het wegdek is duidelijk te zien dat men vaak heeft geprobeerd het beter te bereiden te maken, maar veel merken we daar niet van.

Aan beide zijden zien we donker dennenbos en soms als de bomen zich even terugtrekken en plaats maken voor een heide of graanveld reikt het uitzicht verder. Sommige van deze graanvelden zijn al geoogst, in andere staat het graan nog tot aan je knieën. Veel tegenliggers hebben we niet.

Eens in de zoveel tijd rijden we door een dorpje heen. Meestal staat er halverwege het dorpje een klein kerkje. De dorpjes zien er enigszins treurig uit, zo uitgestorven dat ze zijn. De weinige mensen die we zien, lopen langzaam en zijn vaak al oud. Ook staan er vaak in de dorpjes kleine Sovjetflats. Veel van de flatjes zijn tegenwoordig overgeschilderd met vrolijk kleuren om ze vrolijker te laten lijken. Nu ik in de afgelopen week (en jaren) tientallen van dit soort flats heb gezien, helpen de kleuren niet echt meer. Aan de rand van de dorpjes staan geregeld grote schuren, gemaakt van van rood-bruine baksteen met bruine dakpannen. Af en toe staan er ook kleine fabriekjes.

Processed with VSCO with a6 preset
‘Plaspauze’ 

Tijdens het schrijven van dit stukje bedenk ik me dat ik dit stukje haast zou kunnen hergebruiken in m’n stukje voor Rusland. Althans, zo is mijn beeld van Rusland. Om Moskou te bereiken zullen we 11 uur lang door een vrij leeg gebied moeten rijden. Ik verwacht dat het vergelijkbaar is met wat we nu zien, maar dan nóg ‘oostblokkeriger’.

Toch moet ik noemen dat Polen niet een of ander armzalig voormalig oostblok-land is. In de dorpjes lijkt de klok dan iets achter te lopen, geldt dit echter niet in de steden. Enkele kilometers van het kleine weggetje waar wij overheen rijden, liggen grote snelwegen met nog grotere geluidsschermen. Ook zou je in grote delen van de grotere Poolse steden zoals Warschau bijna vergeten dat het land zo oostelijk ligt. Je ziet dezelfde auto’s, winkels, iPhones en veel nieuwe wegen. En last but not least: ook aan wifi is er geen gebrek. En dat is dan weer handig om stukjes te uploaden als deze.

Processed with VSCO with a6 preset
Klein stadje waar we doorheen reden

Processed with VSCO with a6 presetProcessed with VSCO with a6 presetProcessed with VSCO with a6 presetProcessed with VSCO with a6 preset

Processed with VSCO with a6 preset
Enigszins misleidend beeld: dit is juist een nieuwe weg

Een gedachte over “In Polen zijn de dorpjes het Oosten en de steden het Westen (kort door de bocht)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s